Павлоградці шукають джерело отруйного диму

181

Вже більше 5 років наприкінці літа і на початку осені Павлоград починає шукати винуватців диму і смороду, які огортають місто ввечері. Найбільше дим відчувають на районах ім. 40 років Жовтня, ПЗТО, ПМЗ, Соснівці, ПШС, іноді — в центрі міста. За відсутністю чітких пояснень джерела смороду від міської влади, павлоградці обґрунтовують свої теорії появи димової завіси над містом.

Павлоград труять хімікатами

Одна з найпоширеніших теорій — наявність поблизу міста несанкціонованого виробництва, у якому використовують спалювання пластику або інших матеріалів, які мають неприємний запах та виділяють дим. Користувачі Інтернету прийшли до висновків, що оскільки найбільший сморід відчувається у східних районах міста, то злощасне підприємство треба шукати на Промзоні.

Та чи рентабельно такому підприємству працювати 2 місяці на рік?

Горять торфовища, сміттєзвалища і сухостій

«В останні дні серпня в місті спостерігається задимлення та неприємний запах, причиною чого стало горіння сухої трави та очерету», — таке пояснення надає відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Павлоградської міської ради.

Наводяться конкретні приклади пожеж на вул. Слов’янській, вул. Т. Федорової, у парку ім. 1 Травня.

Павлоградці вважають причиною диму хаотичне спалювання сміття та загоряння на висушених болотистих територіях, які знаходяться навколо міста. Тління торф’яників можна спостерігати на лимані в районі вул. Т. Федорової.

«В кінці літа і восени, коли все висихає, починаються загоряння. Крім того, палять стару траву на вигонах, щоб добре росла нова трава навесні. Плюс в приватному секторі горять сотні багать зі старим листям, бур’яном і гілками. Я тут живу і все це бачу щороку», — так описує ситуацію мешканець приватного сектору між Хуторами і Соснівкою користувач Фейсбуку Dmitriy Uranus.

Він навіть склав карту, яка допоможе виявити осередки загоряння.

карта

«Пройдіться або проїдьтеся уздовж приватного сектора. Ніхто з людей все своє сміття не здає в підприємство, яке займається вивезенням побутових відходів? Економніше його спалити», — вважає користувач Анатолій Хілінський.

Але, якщо ця теорія вірна, то чому павлоградці не пам’ятають серпневого смороду 10-20 років тому?

У «Секторі Газа» задихаються алергіки

Сморід заважає нормально жити алергікам, людям похилого віку, тим, хто не може відкрити вікно спекотної ночі. Павлоградці не знають складу повітря, яким дихають (так як і не оприлюднюються результати аналізу води на міському пляжі). В минулому році лабораторні дослідження показали, що в повітрі в 2,1-2,4 рази перевищені показники по діоксиду азоту. Ця речовина викликає почуття сухості і першіння в горлі.

Завантаження ...

скан

«Функціональним ефектом, що викликається діоксидом азоту, є підвищений опір дихальних шляхів. Іншими словами, NO2 викликає збільшення зусиль, що витрачаються на дихання.У людей, що піддалися дії високих концентрацій діоксиду азоту, частіше спостерігаються катар верхніх дихальних шляхів, бронхіти, круп і запалення легенів», — повідомляє сайт «Нова екологія».

«Хто винен?» і «Що робити?»

Якщо дійсно існує підприємство, що використовує у своєму виробництві спалювання неорганічних речовин, то боротися з цим можна лише законними методами. Для цього треба як мінімум виявити порушника, чим мають займатися компетентні органи. А за 5-7 років «димової завіси» порушника так і не знайшли… У позаминулому році була навіть створена спеціальна комісія з цього питання, але вона так і не змогла вияснити причини задимленості у Павлограді.

Можливо не єдиною, але очевидною появою смороду є спалювання сухостою, сміття і загоряння торфу. Міська адміністрація має проводити активну інформаційну кампанію проти спалювання листя і сміття, адже має для цього важелі — комунальні ЗМІ.

Єдиним виходом, яким реально можуть скористатися мешканці міста — не палити траву і сміття самим та не давати це робити іншим. Здається, цю просту істину ми зрозуміли давно, але сморід чомусь виникає щороку.

Автор головного фото — Дмитро Воротніков