У Павлограді є загроза епідемії африканської чуми свиней

173

В Україні частішають випадки зараження свиней африканською чумою. Вже зареєстровано 13 спалахів хвороба у п’ятьох областях країни. Про це йшла мова на брифінгу у Павлоградському міськвиконкомі.

«У Київській області спалах чуми виявлено у Калитянському господарстві, що налічує 60 голів свиней. Ця компанія постачала продукцію по всій Україні, в тому числі на Дніпропетровщину і місто Павлоград», — розповіла заступник міського голови Аліса Рябова.

Хвороба є безпечною для людей, але дуже небезпечною для диких та свійських свиней. Хвора тварина має бути забита і спалена. Теж саме потрібно зробити з усіма свинями у радіусі 10 км. Також підлягає знищенню дерев’яна будівля, у якій тримали свиней, а прошарок ґрунту товщиною 20 см під спорудою має пройти дезінфекцію.

Вірус стійкий, і зберігається у трупах тварини 2,5 місяці, у солонині — до 1 року, у мороженому м’ясі — до 3-х років.

Основним шляхом, яким хворе м’ясо може потрапити на столи павлоградців, спеціалісти вважають стихійні ринки. Боротися з ними знову закликали міліцію та самих мешканців.

«Стихійні ринки зникнуть тоді, коли ми перестанемо на них купувати продукти», — підкреслила Аліса Рябова.

Читайте за темою: В Павлограді вкотре візьмуться за стихійну торгівлю

Читайте за темою: У Павлограді проходитимуть щоденні рейди з ліквідації стихійної торгівлі

«Свійську тварину треба обов’язково поставити на облік. Також обов’язково потрібно, щоб ветеринар перевірив тварину перед забоєм», — сказав Юрій Гордієнко, головний ветеринар міста.

P1330224

Учасники брифінгу зверталися, у першу чергу, до бізнесу, який має самостійно контролювати якість продуктів, адже санітарно-єпідеміологічні служби зараз не можуть здійснювати перевірки.

«Вся відповідальність зараз покладена на виробника та реалізатора продукції», — наголосив Юрій Гордієнко.

P1330221