Чим живе модульне містечко Павлограда (ФОТОРЕПОРТАЖ)

281

Сьогодні транзитне містечко Павлограда відвідали психологи і волонтери, які працюють у рамках програми «Створення субрегіонального центру медико-психологічної та правової допомоги внутрішньо переміщеним особам». Метою програми є допомога переселенцям, які переїхали до Павлограда. За офіційними даними, їх у нашому місті вже більше 6 тис. чоловік.

Читайте за темою: У Павлограді стартував проект на допомогу внутрішнім переселенцям

З 9-ї години ранку містечко чекало на психологів, які мали провести тренінги для дорослих та дітей. Мешканці містечка, третина з яких — діти, чекали на гостей під тентом. У будиночках достатньо жарко, кондиціонерів та вентиляторів немає.

P1320931

За словами переселенців. Середня ціна за проживання поки що не перевищує 150 грн/місяць.

Читайте за темою: Вартість проживання в модульних будиночках знижена до 150 грн

Розмова серед дорослих йшла про складнощі життя. Виявилося, що вже два місяці вони не отримують державної допомоги — закінчилися перші півроку після оформлення допомоги, гроші за друге півріччя ще не нарахували. У декого інша проблема — не можуть звільнитися з підприємств, в яких працювали на Донеччині та Луганщині, і, як наслідок, їх не беруть на облік до Центру зайнятості. Хтось не може працювати через маленьку дитину.

P1320934

P1320935

Читайте за темою: В Павлограді відкрили транзитне містечко (ФОТО та ВІДЕО)

Коли під’їхав дитячий педагог-психолог — Ліна Кадирова, вона з двома десятками дітей пішла до лісу.

P1320938

«Озеро висохло, дітям нікуди ходити, окрім лісу. Ми вже написали проект до конкурсу «Відкрите місто», хочемо встановити у модульному містечку дитячий майданчик. Спочатку діти ходили на майданчик у сусідній багатоповерхівці, але «місцеві» заборонили нам, сказали, що вони самі робили дитячий майданчик», — розповіла Павлоград.dp.ua Людмила, переселенка з Макіївки, яка вже третій місяць живе у «будиночку Меркель».

У Людмили є донька, яку треба восени вести у перший клас. Дівчинка, скоріш за все, піде до найближчої школи №19. У Людмили, яка не працює, є потреба у шкільній формі та зимовому одязі для дитини. З цією проблемою обіцяють помогти благодійний фонд «Відкрите серце дітям України» та Агенція економічного розвитку м. Павлограда.

«Коли до нас у Макіївку приїжджали біженці зі Слов’янська, ми збирали для них речі, віддавали останнє… Я зібрала два мішка одягу. А тепер я у такій ситуації. Ніколи нічого не просила у людей, а тепер — довелося», — зізнається Людмила.

Дитячий психолог розмовляла з дітьми серед сосен. Виявилося, що малеча грає у «войнушки», будує бункери у сосновому ліску та мріє про свій дитячий майданчик.

P1320933

В той же час в одному з модулів психолог проводила з дорослими тренінг «Модерація щастя».

«Головне зараз відволікти людей від постійних побутових проблем, поговорити з ними про те, що для них є щастя», — вважає психолог.

P1320951

Окрім психологічної допомоги, волонтери привезли до містечка гуманітарну допомогу — одяг, який передали небайдужі люди Італії.

P1320948

Читайте за темою: Майже половина переселенців не збираються повертатися з Дніпропетровщини на Донбас — Валентин Резніченко

P1320952

P1320954