Верховна Рада прийняла закон про місцеві вибори

122

Верховна Рада України ухвалила законопроект № 2831-3 про місцеві вибори авторства Вадима Денисенка з «Блоку Петра Порошенка». За законопроект у другому читанні та в цілому проголосували 257 депутатів за 226 мінімально необхідних.  Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Вибори повинні відбутися 25 жовтня 2015 року.

Від останнього голосування, яке відбулося 8 червня, депутати внесли до законопроекту 1548 поправок. Втім, врахували депутати лише дві поправки голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрія Луценка щодо участі у виборах нових партій та представництва жінок.

Йдеться про не менше, як 30% представників однієї статі.

Закон встановлює механізм відкликання депутатів місцевих рад та місцевих голів.

Найголовнішим нововведенням закону є запровадження пропорційної системи із відкритими списками для обрання обласних, міських та районних рад. Перемагає той кандидат, за кого виборці віддали найбільшу кількість голосів. Вибори мерів у містах, кількість виборців у яких дорівнює або є більшою ніж 90 тис., проводяться за мажоритарною системою абсолютної більшості. Тобто для перемоги кандидат у мери має набрати щонайменше 50%+1 голосів виборців. Інакше буде оголошено другий тур виборів.

Вибори сільського, селищного, міського (міст, кількість виборців у яких є меншою ніж 90 тисяч) голови проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі — тобто в один тур.

Згідно із законом, вибори на окупованих територіях Донбасу та в Криму 25 жовтня проводитися не будуть.

Фото www.korupciya.com