Енергозберігаючі лампи: енергоефективно, але небезпечно для довкілля

285

Популярним явищем в Україні стала заміна витратних ламп розжарювання на енергозберігаючі лампи — світлодіодні або люмінесцентні. Але окрім переваг, енергозберігаючі лампи мають і недоліки. Про це пише Ірина Кантарія на порталі «Житло».

Переваги таких ламп для багатьох є очевидними. Перше — це значна економія електроенергії, оскільки енергозберігаючі лампи використовують її в рази менше, аніж звичні для нас. Інша перевага — це висока світловіддача (для порівняння — лампа розжарювання більшість своєї енергії витрачає на нагрівання, а не на освітлення).

Іще інший плюс таких ламп — тривалий термін служби.

«І навіть це — далеко не всі переваги енергозберігаючих ламп. Проте у люмінесцентних ламп є і суттєвий недолік, на який вказує інша їхня назва — «ртутні», — наголошує Ірина Кантарія.

Справа в тому, що люмінесцентні лампи містять у своєму складі в невеликій кількості пари ртуті. Вміст ртуті, в середньому, становить 0,1 – 0,3 грама, в залежності від потужності самої лампи (18 – 36 Вт). Кількість ртуті є невеликою та не несе прямої загрози для здоров’я людини, однак, якщо лампа розбилася, фахівці навіть в такому випадку радять зібрати залишки та обробити місце марганцівкою, а кімнату провітрити.

Проте якщо розглядати проблему глобально, то ситуація видається доволі сумною. Ірина Кантарія констатує: помноживши кількість ртуті в кожній лампі на кількість ламп, які припадають на кожного українця, то, за підрахунками експертів, щороку в смітники потрапляє понад 500 кілограмів ртуті.

Зауважимо, що потрапляння у довкілля 1 грама ртуті здатне призвести до забруднення більше ніж 3300 тис. куб. м повітря чи 200 тис. куб. м води.

Зважаючи на це, випливає питання щодо правильної утилізації люмінісцентних лампочок. Уже зрозуміло, що, у зв’язку із наявністю ртуті, їх не можна викидати як звичайне побутове сміття, а потрібно здавати на утилізацію в спеціалізовані місця прийому.

На жаль, більшість українців навіть не задумується над цією проблемою. Щодня популярність ртутних ламп зростає, і це насправді — позитивне явище, оскільки скорочується енергоспоживання. Проте зазвичай використані лампи потраплять у контейнери для сміття поруч із нашими будинками, і іноді там розбиваються. Тож ртутні випари осідають в кращому випадку на смітниках, забруднюючи воду і повітря, в гіршому — поряд з нами.

У країнах Європи проблема утилізацію ламп із вмістом руті частково вирішена — в супермаркетах та інших публічних місцях є пункти збору, де можна здати відпрацьовані ртутні лампи на утилізацію. В Україні таке явище лише зароджується.

А з детальнішою інформацією про пункти прийому ртутних ламп можна ознайомитися, переглянувши інтерактивну карту, розміщену на інформаційному порталі «Житло».