Українці зможуть писати нардепам та Президенту електронні петиції, як у США

121

У Раді ухвалили зміни до закону «Про звернення громадян», які передбачають узаконення порядку розгляду електронних петицій. Таке рішення у другому читанні та в цілому підтримали 288 нардепів. Про це повідомляє Тиждень.ua.

Зокрема, у тексті законопроекту передбачили, що «електронна петиція, адресована відповідно президентові України, Верховній Раді, Кабміну розглядається… за умови збору на її підтримку не менш як 25 тис. підписів громадян протягом не більше трьох місяців з дня оприлюднення петиції».

Кількість необхідних підписів у разі звернення до місцевих органів влади визначатимуть «статутом територіальної громади».

На території з населенням від 100 тисяч до 500 тисяч жителів (як Павлоград) треба зібрати не менше ніж 250 підписів.

«Громадяни можуть звернутися до Президента, Верховної Ради, Кабміну, органу місцевого самоврядування з електронними петиціями через офіційний веб-сайт органу, якому вона адресована, або веб-сайт громадського об’єднання, яке здійснює збір підписів на підтримку електроної петиції», — йдеться у тексті ухваленого закону.

Інструмент електронних петиції працює у США. Зокрема, будь-який громадянин може відправити петицію до президента США Барака Обами на сайті Білого дому.