Ді-джей Наталя Нестеренко: «Моя сім’я не повернеться додому, доки у Донецьку ДНР-івці»

156

Зараз правозахисники визнають існування в Україні дискримінації внутрішніх переселенців — їм важко орендувати житло, їм відмовляють у працевлаштуванні. Розказати, як приймають «донецьких» у Павлограді, ми запросили молодого  ді-джея Наталю Нестеренко, сім’я якої з вересня переїхала до нашого міста. Вони відкрили тут свою справу — паб з караоке та переглядом футбольних матчів.

Павлоград.dp.ua: Звідки Ваша сім’я, як вона опинилася у Павлограді?

Наталя: Мій батько колись давно жив у Павлограді, я тут народилася. Дитинство у Павлограді я майже на пам’ятаю — коли мені було 7 років, сім’я переїхала у Донецьк.

У Донецьку ми жили поряд з аеропортом. Вперше наш район обстріляли у липні. В нашому домі повипадали вікна. Але, на щастя, квартира ціла. Ми туди не їздимо з вересня.

Павлоград.dp.ua: Сумуєш за Донецьком?

Наталя: Звичайно, сумую, за містом, за квартирою. За 8 місяців тут обжилися — зняли будинок, відкрили свою справу, я працюю. З 18 років я працюю ді-джеєм… у нас був проект із саксофоністом (на фото). Ми виступали у клубах… Зараз саксофоніст переїхав у Харків, тому проект призупинено. Спочатку намагалася влаштуватися ді-джеєм у павлоградські клуби, але їх тут зовсім не багато.

-jiEHpV14EU

Павлоград.dp.ua: Правда, що ціни у Донецьку були нижчими, ніж у Павлограді?

Наталя: Правда. Особливо на одяг. Тут немає фірмових магазинів. Одяг, що висить у торговельних центрах — з ринку. А коштує дорожче, ніж фірмовий. Я тепер замовляю одяг в Інтернеті. Виходить, зарплатня у Донецьку була набагато вищою, а ціни — дешевше.

Павлоград.dp.ua: Чому ваша родина вирішила зайнятися саме ресторанним бізнесом?

Наталя: Ми вже мали досвід — у нас було кафе. Спочатку я намагалася знайти роботу торговим представником — я маю досвід роботи. Але через донецьку прописку відмовляли, і не раз.

В принципі, я їх розумію — я мала працювати з грошима… але з іншої сторони — мій батько має павлоградську прописку і мене можна було контролювати.

Павлоград.dp.ua: Павлоградці відрізняються від мешканців Донецька?

Наталя: Є різні люди. Я вже знайшла друзів.

Впадає у вічі, що павлограці ходять усюди… у спортивних костюмах. Це одяг для спортзалу, не варто ходити у ньому в кафе або клуб.

Павлоград.dp.ua: Поставимо ще одне досить особисте питання… Яка твоя позиція щодо цілісності території України?

Наталя: Я за цілісну Україну. Принципово. Моя сім’я не повернеться додому, доки у Донецьку ДНР-івці.

Павлоград.dp.ua: Ти відчуваєш якусь дискримінацію по відношенню до тебе зі сторони місцевих жителів?

Наталя: Не особисто до мене, а до переселенців загалом. У соціальних мережах часто пишуть, що люди «понаїхали…». А що поганого для міста? Всіх, кого я знаю (можливо, просто я зустріла чомусь саме таких людей) приїхали у місто з машинами і грошима, відкривають власний бізнес.Раніше оренда квартири коштувала 700-800 грн. Зараз вимагають по 3-4 тис. грн. Що поганого для павлоградців? Коли тут були такі ціни на житло?

Кажуть, що ми ходили на референдум. Це неправда. Ті, хто ходив на референдум, або залишилися в ДНР, або поїхали у Росію. Майже всі, хто переїхав сюди, прагнуть жити саме в Україні.

ITAhE2zeu8k

Бесіду вела Таня Волкова