Як уберегтися від укусів кліщів?

140

Хвороба Лайма (іксодовий кліщовий бореліоз) — небезпечна інфекційна хвороба, збудниками якої є кліщі. Хвороба поширена не тільки в Україні — нещодавно хворобу Лайма діагностувалу у американської актриси Ешлі Олсен. Таблоїди стверджують, що цією страшною хворобою перехворіли Бен Стіллер, Джордж Буш молодший, Річард Гір та багато інших відомих людей.

При виїзді на природу необхідно пам’ятати декілька правил:

1. Підбирайте правильний одяг (сорочка з щільно прилягаючими манжетами заправлена у штани, штани в шкарпетки, туго пов’язана косинка, закрите взуття).

2. Бажано, щоб одяг був світлого кольору. На ньому простіше побачити кліща.

3. Використовуйте засоби, що відлякують кліщів.

4. Не сідайте на не заслану землю.

5. Оглядайте відкриті частини тіла і одяг кожні 2 години протягом прогулянки та після повернення.

Якщо Ви знайшли кліща, який вже присмоктався до тіла, не треба власноруч видаляти його: Ви можете роздавити тільце паразита, що збільшить ризик інфікування. Потрібно негайно звернутися за медичною допомогою для видалення кліща.

У випадках, коли за терміновою медичною допомогою звернутися неможливо, для видалення кліща його тіло змащують звичайною олією та накидають на паразита петлю з міцної нитки. Затягувати петлю потрібно навколо хоботка кліща. Потім розтягнути шкіру пальцями та обережно розхитуючи кліща, поступово його виймають.

Місце присмоктування кліща обробляють йодом або медичним спиртом. Якщо під час видалення кліща Ви випадково його роздавили, ретельно помийте руки з милом.

Після повернення необхідно звернутися до лікаря.

При укусі кліща необхідно негайно звертатися до лікаря-інфекціоніста незалежно від самопочуття, причому навіть в тих випадках, коли кліщ був швидко видалений з поверхні тіла.

Читайте за темою: У минулому році кліщі заразили бореліозом 87 жителів Дніпропетровщини

Довідка:

Хвороба Лайма інфекційне трансмісивне природно-вогнищеве захворювання, збудниками якого є спірохети, а переносниками — іксодові кліщі. Захворювання характеризується є ураженням шкіри, нервової системи, опорно-рухового апарату, серця.