Таємниці благодійності: куди йдуть гроші лікарняного фонду «Здоров’я»?

364

Павлоградці знають, що медицина в Україні — безкоштовна, але хворіти — дорого. За аналізи та обстеження треба платити, іноді у кишеню лікаря, а іноді — в касу благодійного фонду. Другий варіант офіційний і тому, здавалося б, більш прийнятний. Але це лише на перший погляд. Куди йдуть кошти з внесків пацієнтів, мало хто розуміє. Ми спробували у цьому розібратися.

Одне на всіх Здоров’я

У 1999 році в Павлограді створили Благодійний фонд «Здоров’я». Він обслуговує більшість медичних закладів міста: Павлоградський міський центр здоров’я, Центр первинної медико-санітарної допомоги, міські лікарні №1 та №4, пологовий будинок, стоматологічну поліклініку та дві спеціалізовані медико-санітарні частини (№7 та №15).

За даними Єдиного реєстру юридичних осіб, засновниками фонду є 14 людей. Це Любов Гурова (колишній головний лікар тубдиспансеру), Валерій Гудзенко (керівник фармацевтичної компанії «ТОВ «ТАС-ФАРМА»), Савелій Коцаренко (головний лікар центральної районної лікарні), Ніна Куріленко, Ніна Таранова (головний лікар комунального закладу Павлоградський міський центр здоров’я), Олег Кравченко, Роман Пасіцельський (лікар-нарколог), Наталія Куцевол (головний лікар пологового будинку), Любов Смеловська (головний лікар Павлоградського районного центру первинної медико-санітарної допомоги), Олександр Шинкаренко, Микола Старішко (головний лікар стоматологічної поліклініки), Юрій Липа, Наталія Лаппо (головний лікар медсанчастини №7), Микола Воротинцев.

Численними засновниками структура фонду не закінчується. В мережі можна знайти інформацію про підприємство «Панацея», яке входить до Благодійного фонду «Здоров’я». Керує цим підприємством лікар Володимир Панас (лікарня №4).

У Єдиному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців даних про «Панацею» немає, але є підприємство з таким же ідентифікаційним кодом — ТОВ «Пульмотест», яке займається торгівлею медичними товарами. Чи означає це, що під егідою благодійного фонду отримують прибуток бізнесмени?

Розміри благодійних потоків

За 16 років існування «Здоров’я» фонд зібрав понад 17,5 млн грн. І це лише офіційні цифри.Всі пожертви течуть невеличкими джерельцями.

Мешканка Павлограда Аліна (ім’я змінено), яка звернулася до жіночої консультації, демонструє чек на 10 грн за аналіз.

20150715132256

Аліна розповідає, що їй просто запропонували заплатити. «Я сплатила в касу, тоді мені дали направлення на аналіз. До цього у Центрі первинної медико-санітарної допомоги взагалі просто у кабінеті лікаря взяли за аналізи 20 грн. Не знаю, можливо він потім передасть ці кошти у лабораторію?…», — розмірковує Аліна.

До речі, чеки дають не всім і не завжди. Тому відслідкувати цей неофіційний потік взагалі неможливо. Наприклад, як вдалося дізнатися Павлоград.dp.ua, 20-хвилинна процедура гастроскопії у міській лікарні №4 коштує 150 гривень. Про це повідомив працівник лікарні, який відповідає за попередній запис. Чи підуть ці кошти в благодійний фонд, співрозмовник по телефону повідомити не захотів, сказав, що про все можна дізнатися, прийшовши на обстеження.

Про ще один випадок благодійності в повітря розповів член громадської організації інвалідів праці «МИР» Олександр Бобков. «У моєї дружини знайшли онкологію. Ми здавали купу аналізів… Чеки? Нажаль, не збереглися. Розумієте мій стан. Мені було не до чеків — аби вилікували… потім нас направили до обласного онкодиспансеру, де на зроблені аналізи навіть не глянули — довелося все робити по новому. А потім ще окремо сплачувати за операцію», — говорить Олександр.  

Не для розголосу

Дізнатися «маршрут» благодійних грошей, виявилося непросто. Оприлюднювати цю інформацію представники фонду не бажали. Коли наш журналіст приніс письмовий запит до керівника «Здоров’я» Галини Храмцової, вона повідомила, що буде звітувати виключно перед засновниками фонду. Лише після нагадування про Закони України, запит прийняли. Така поведінка спонукає до роздумів: можливо, фонду є що приховувати? Чи просто городяни настільки не цікавляться, куди йдуть їхні гроші, що до подібних запитів у благодійному фонді просто не звикли?

У такій ситуації згадається фраза головного лікаря міської лікарні №1 Сергія Олійника, який сказав: «Благодійний фонд створений для підвищення довіри до неурядових організацій». Ці слова звучать як іронія, адже «Здоров’я»  не розміщує інформацію про свої доходи і видатки в Інтернеті (хоча б на офіційному сайті міста), та ще й намагається ухилятися від прийняття запитів на отримання інформації.

Юрист Юрій Давидов так прокоментував вчинок Галини Храмцової: «Благодійні фонди повинні забезпечувати вільний доступ до своїх звітів та документів про свою господарську діяльність. Інформація про їхні доходи і витрати не є комерційною таємницею».

Дебіт та кредіт павлоградської медицини

Якщо за 16 років фонд «Здоров’я» отримав більше 17 млн грн, то лише за минулий рік він зібрав пожертв на суму 2 млн 95 тис. грн — таку інформацію благодійна організація все ж таки надала у відповідь на офіційний запит Павлоград.dp.ua.

За інформацією фонду більшість пожертв (631 тис. грн) були витрачені на матеріали, інвентар та бензин. 526 тис. грн — на медичні товари. 8,5 тис. грн — на продукти харчування і оплату електроенергії. Це з більш менш зрозумілого. А ось що це за витрати на «предмети довгострокового використання», сказати важко. На них пішло 233 тис. грн. Із благодійного фонду чомусь і комусь оплатили навчання на курсах. Воно коштувало 2,4 тис. грн. І темні  «поточні витрати» забрали 129 тис. грн. На ремонти лікарень не витратили ні копійки. Не простежуються в цьому списку і надходження, які хоч якось могли бути пов’язані з обстеженнями хворих. Хоча саме за це у павлоградців беруть кошти.

2

 

Сума, яку зібрав благодійний фонд «Здоров’я» у 2014 році майже дорівнює тій, що за цей же період виділив на медичні заклади Павлограда міський бюджет.

Якщо фонд зібрав 2 млн 95 тис. грн, то міська скарбниця витратила на медицину 2 млн 576 тис. грн.  Бюджетні кошти пішли на медикаменти —  це 2,1 млн та на ремонти і обладнання — 300 тис. грн.

Мільйони без контролю

Як виявилося, рух коштів через благодійний фонд «Здоров’я» ніхто не контролює. Ми вже говорили, що громадськість у ці справи пускають дуже не охоче. А міська влада, здається і сама питати у благодійників нічого не думала.

Ані відділ охорони здоров’я Павлоградської міськради, ані виконком не здійснює контроль, хоча, за словами юриста, має на це право:

«Державний контроль у сфері благодійної діяльності здійснюють органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування в межах своїх повноважень, визначених законом», — зазначає Юрій Давидов.

Відділ охорони здоров’я Павлоградської міської ради фінансові потоки Благодійного фонду «Здоров’я» не контролює.

«Згідно положення відділу охорони здоров’я, затвердженого рішенням сесії міської ради, до повноважень відділу не входить нагляд та контроль за діяльністю благодійних фондів», — коментує начальник відділу охорони здоров’я Олена Герасименко.

Виконавчий комітет міської ради у справи фонду теж не втручається ― цю інформацію журналістам підтвердив міський голова Іван Метелиця і обіцяв розпочати перевірки.

Як би там не було, але гроші з благодійного фонду до пацієнтів доходять, це підтвердив Павлоград.dp.ua завідувач хірургічним відділенням Віктор Браславець:

«80% медикаментів хірургічного відділення придбано на кошти благодійного фонду. На це витрачається 10-15 тис. грн. щомісяця. На хворого держава виділяє 20 грн на добу, а лікування може коштувати тисячі гривень…», — прокоментував хірург.

Бідна медицина

Медики в один голос говорять — благодійні фонди потрібні. Медицина у нас злиденна.

«У цьому році Павлоградська міська рада виділила кошти на патологічне відділення — 6 копійок на одне дослідження. А щоб зробити дослідження, від чого померла людина, або зробити аналіз біологічного матеріалу на онкологію, потрібно 10-12 блоків, вартість одного — 45 грн», — розповіла головний лікар міської лікарні №4 Марина Костюкова.

За її словами, лише 6 копійок виділяють і на інші аналізи (крові, сечі, тощо) та навіть рентген, хоча рентген плівка коштує мінімально 25 грн.

«Пацієнти, що приходять до лікарні, несуть пожертви, тому що ми не можемо зробити безкоштовні аналізи. Вартість одного блока для аналізів — 150 грн. Ми беремо з пацієнтів 30-50 грн, якщо у них є гроші. Така ситуація склалася і у зв’язку з тим, що гроші громади Павлограда використовуються на мешканців інших регіонів», — пояснює Марина Костюкова.

Тож для лікарень фонд — це єдиний спосіб законно збирати кошти. Фінансування медицини залежить від бюджетних коштів, а отримати що-небудь понад це заважає закон, який проголошує, що державна медицина в Україні безкоштовна. Хоча варто знати, що існує офіційний перелік платних медичних послуг, затверджений Постановою № 1138 Кабміну України.

Але не зважаючи на необхідність благодійних внесків, відкритим залишається питання прозорості роботи Благодійного фонду «Здоров’я», що є неодмінною умовою довіри людей до медиків і благодійних інститутів взагалі.

Довідка:

За даними Українського форуму благодійників, лише кожен п’ятий з 15 тис. фондів, що діють у країні, дійсно виконує свою пряму функцію.

Розслідування підготоване в рамках Польсько-Канадської Програми Підтримки Демократії за підтримки Міністерства закордонних справ Республіки Польща та Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку Канади.

Коментарі закриті.