Богуславці налаштовані відстоювати свою школу

159

Виконавча влада пропонує закрити Богуславську неповну середню школу, у якій діти вчаться до 9 класу. Школа заповнена учнями лише на 40%. Грошей на утримання закладу в бюджеті не вистачить.

Сьогодні мешканці с. Богуслав зустрілися з цього приводу з Олександром Муштатом — очільником відділу освіти Павлоградської райдержадміністрації.

До школи прийшло близько сотні стурбованих батьків.

P1330906
 
Сільський голова Валентина Білокіз та очільник відділу освіти Олександр Муштат
 
 

Олександр Муштат почав розмову з того, що більшість сільських районів Дніпропетровщини — дотаційні, та з огляду на децентралізацію не мають коштів на освіту.

«У нас в районі створюються Вербківська і Богданівська громада. З бюджету Павлоградського району піде ¾ його коштів. Іде скорочення. В райдержадміністрації скоротили 20 чоловік. Вже скорочено відділ освіти —мені залишилося працювати 2 місяці», — обмалював ситуацію у Павлоградському районі Олександр Муштат.

Він пояснив, що відділ освіти пропонує компромісний варіант — створення на базі школи навчально-виховного комплексу — НВК (дитячого садка і молодшої школи). Для цього треба реконструювати приміщення.

«На реалізацію проекту треба не менше 4 млн грн», — пояснив селянам службовець.

За словами Олександра Муштата, рішення щодо школи має бути прийнято до кінця календарного року — лише на стільки вистачить грошей для утримання закладу.

Мешканці Богуслава налаштовані звертатися до райдержадміністрації, обласної влади та Кабміну з вимогою залишити школу хоча б до кінця навчального року 2015-2016 рр. Такий варіант підтримує і сільський голова Валентина Білокіз.

Люди не вірять у можливість побудови НВК, дехто з селян взагалі впевнений, що хтось хоче привласнити будівлю навчального закладу.

P1330897

«Під виглядом створення НВК просто зруйнують школу», — впевнений богуславець Олександр.

Якщо ж школу закриють, щоб перевозити дітей до іншої школи, доведеться купувати автобус, а краще два. Протяжність села — більше 12 км.

Довідка:

Зараз у Богуславській школі навчається 95 дітей. Майже 100-літня будівля школи розрахована на 295 учнів. Окрім навчальних класів, у неповній середній школі розташовані кілька творчих гуртків.