«Тля, припини!» або як позбавитися попелиці на огірках

700

Влітку городники стикаються з такою проблемою: на листі огірків з’являються колонії прозорих, світло – або темно-зелених дрібних комашок. Огірки припиняють рости, листя жовтіє та скручується. Називаються такі комашки «тля» (українською мовою — «попелиця»). Це неприємний шкідник, який  може залишити вас без врожаю огірків, якщо вчасно не побороти паразита.

Розповсюджувачі попелиці — звичайні садові мурахи, які харчуються її «молочком». Тому необхідно позбутися від колоній мурашок, і не тільки на огіркових грядках, а і по всій ділянці.

Із задоволенням поїдають тлю сонечка — тому в якості профілактики висаджуйте поруч з огіркової грядкою рослини, які люблять сонечка — це кріп і листова гірчиця.

Якщо, незважаючи на всі проведені профілактичні заходи, тля все ж влаштувалася на огірковому листі, обробляйте грядку настоянками:

  • настій чистотілу: 300 г висушених (краще торішніх) листків чистотілу настояти протягом двох діб у відрі води;
  • часниковий настій: 500 г зубчиків часнику дрібно порубати, зсипати в трилітрову банку і залити водою. Настоювати 5 днів;
  • настій деревної золи і мила: у відро води насипати 2 ст. ложки золи, додати туди натерте господарське мило, дочекатися, доки мило розчиниться;
  • настій кульбаби: 600 г свіжого листя і 400 г коренів подрібнити, замочити у відрі води, витримати 3 години.
  • можна робити настої з будь-яких гірких рослин: полину, картопляного та помідорового  бадилля, пекучого перцю.

Якщо народні засоби не допомагають, можна використовувати і хімічну отруту. Наприклад, раз на тиждень обприскувати огіркову грядку розчином нітроамофоски (3 ст. ложки розчинити у відрі води), або скористатися такими препаратами, як «Актара», «Перетрум», «Фітоверм».