Павлоград не може лікувати увесь Західний Донбас

138

Сьогодні у міськвиконкому представники медичної спільноти Павлограда і регіону обговорили проблему міжбюджетних транфертів — мешканці всього Західного Донбасу отримують медичну допомогу у Павлограді, а сплачує за це лише міський бюджет.

Павлоград — єдине місто в Західному Донбасі, яке має відділення трансфузіології і гемодіалізу, комп’ютерний томограф, патологоанатомічне відділення, реанімацію, ВІЧ-лабораторію, інфекційне відділення і пологовий будинок.

«Лише з початку року у стаціонарі лікувалася 871 іногородня людина, а травмпункт прийняв 532 пацієнта з іншого міста», — наводить приклад головний лікар міської лікарні №4 Марина Костюкова.

Читайте за темою: Павлоград «тягне» медицину всього Західного Донбасу — головний лікар міськлікарні №4

Лише за останні півроку у пологовому будинку Павлограда народилося 123 дитини з Павлоградського району.

За словами начальника відділу охорони здоров’я Павлоградської міськради Олени Герасименко, Павлоград вже витратив 2,6 млн грн на лікування іногородніх. У 2016 році на лікування іногородніх планують витратити близько 6 млн грн.

«За рахунок міського бюджету, який і так є дефіцитним, ми не можемо собі дозволити і надалі займатися благодійністю і надавати медичні кошти безкоштовно. Тому ми звернулися до керівництва найближчих міст і районів з проханням заключити договори з нашими лікарнями на обслуговування їхніх мешканців», — розповіла заступник міського голови Аліса Рябова.

Зараз відділ охорони здоров’я Павлоградської міськради надіслав листи до керівників населених пунктів з вимогою компенсувати хоча б витрати на енергоносії, харчування та дезінфекцію. На листи відгукнулися лише Павлоградський, Петропавлівський, Юріївський та Межівський райони.

Варто зазначити, що представники районів ретельно перевіряють списки тих, хто проходив лікування у Павлограді. Але і після перевірки гроші виділяють далеко не всі.

Неохоче відгукнулася і Тернівка — на сесії міськради начебто виділили 1,2 млн грн для павлоградських лікарень, а по факту перерахували лише трохи більше 13 тис. грн. Хоча лише одна процедура гемодіалізу коштує більше 15 тис. грн, а для хворого такі процедури необхідні тричі на тиждень.

Читайте за темою: У відділенні гемодіалізу Павлограда вже отримують процедури 12 людей (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Не хоче розглядати це питання Першотравенськ, який навіть написав скаргу до обласної адміністрації з приводу того, що Павлоград вимагає медичної субвенції. У відповідь на це патологоанатомічне відділення лікарні №4 відмовляється приймати тіла з м. Першотравенськ, але не відмовляє у екстреній медичній допомозі — за це лікарю може загрожувати кримінальна відповідальність.

До 28 липня буде відомо, які населені пункти співпрацюватимуть з павлоградськими лікарнями.

P1320520