Засмагати чи не засмагати?

132

Дискусія під такою назвою триває вже не одне десятиліття. Є багато аргументів «за» і «проти» засмаги.

Лікарі попереджають: Засмагати — зась!

У складному спектрі сонячного світла велике значення мають ультрафіолетові промені. Вони проникають через шкіру до 2мм і впливають на увесь організм. Завдяки нервовим закінченням у шкірі, УФ-промені обумовлюють розвиток цілого ряду відповідних реакцій, як в самій шкірі, так і в інших системах організму.

  • Під впливом сонячних променів може розвинутись захворювання — фотодерматоз (сонячний дерматит).

Сонячні дерматози бувають гострі і хронічні. Гострий дерматит проявляється через 2-4 години після засмаги у вигляді почервоніння і запалення шкіри.  Більш сильне запалення проявляється через 10-12 годин і тримається 4-5 днів — це опік першого ступеню. Його симптоми: почервоніння і запалення шкіри, жар, свербіж, біль в області почервоніння, загальна слабкість, головний біль, безсоння, втрата апетиту.

  • Засмагання може призвести до опіків І-ІІІ ступенів. У такому випадку погіршується загальний стан організму, а сильні опіки можуть призвести навіть до омертвіння шкіри.
  • Крім вищезазначеного, засмагання може призвести до новоутворень та сприяє старінню шкіри.

Деяким людям засмаги взагалі заборонено. А саме: людям похилого віку, маленьким дітям, гіпертонікам, алергікам, тим, хто страждає від новоутворень, меланом, захворювань ендокринної системи.

Засмага необхідна для утворення вітаміну D

  • Тільки під час прийому сонячних ванн, у людини виробляється найважливіший вітамін D, нестача якого може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям. Наприклад, ламкості кісток, порушення сну, депресії.

В той же час, вітамін D можна отримати вживаючи рибу, водорості, риб’ячий жир, сир, вершкове масло.

  • За допомогою ультрафіолету лікують захворюваня шкіри, зокрема акне, вугрі, і навіть псоріаз.
  • Під час засмагання посилюється циркуляція крові. А це позитивно впливає на обмінні процеси в організмі.

Що вберегтися від негативних наслідків засмаги, треба приймати сонячні ванни дозовано та дотримуватися елементарних правил:

  • Найбезпечнішими годинами для засмаги вважаються ранок — до 10 ранку, і вечір — після 16 годин. Крім того, краще всього обмежити час перебування на пляжі, під відкритими променями сонце, двома-трьома годинами на день.
  • Щоб шкіра після тривалої відсутності сонця взимку поступово звикала до високих температур і сонячного світла, необхідно збільшувати час знаходження на сонці поступово.
  • Не нехтуйте засобами для захисту шкіри від ультрафіолету: сонцезахисні креми і лосьйони не тільки знизять ризик виникнення сонячних опіків, але і захистять шкіру від передчасного старіння, викликаного ультрафіолетовими променями.