На Дніпропетровщині відкриється перший в області національний природний парк

417

Зараз на території біля р. Оріль на Дніпропетровщині працює група науковців. Їхнє завдання — пройти 55 тис. гектарів приорільських широт, щоб підтвердити їхню наукову та екологічну цінність. Наразі проектування парку вже на фінальній стадії. Про це розповіли у департаменті екології та природних ресурсів Дніпропетровської облдержадміністрації.

215

Як зазначив директор департаменту екології Руслан Стрілець, 17 видів птахів, 27 видів жуків, 7 тварин і деякі рослини, що ростуть на Приорільщині, занесені до Червоної книги України. В степах і лісах живуть зайці, лисиці, кабани, вовки, козулі, плямисті олені та інші тварини. Серед унікальних видів — борсуки, горностаї, орлан-білохвіст тощо.

2033

zap10

Відкрити національній природний парк «Орільський» планували ще у 2001-му. Тоді приорільській території хотіли присвоїти найвищий статус природно-заповідного фонду (ПЗФ) — національний природний парк. У 2008-му президент навіть підписав відповідний Указ. Це й не дивно: за екологічною значимістю для області цю територію можна порівняти тільки з Самарським бором.

93730422

«Думаю, у результаті ми отримаємо не менше 35 тисяч гектарів, на яких і розташується національний природний парк «Орільський»,— розповів пояснив директор департаменту екології Руслан Стрілець.

Він додав, що, коли все піде за планом, то вже в лютому готовий проект передадуть до Києва. Тоді справа залишиться за Указом Президента.

do1