22 людини ошукала продавець металопластикових вікон

200

Вже рік не можуть повернути свої кошти мешканці Павлограда та Павлоградського району, які замовили виготовлення та монтаж металопластикових вікон. Потерпілими у цій справі є мінімум 22 людини. Відкрито кримінальне провадження. Про це Павлоград.dp.ua розповіла одна з потерпілих, мешканка с. Троїцьке Марія.

«Я зателефонувала за номером, який був указаний на рекламній листівці. До мене приїхала приватний підприємець Ольга Зайцева, яка разом з монтажником проводила заміри та розрахунки. Загальна вартість замовлення склала 7 705 грн. Взявши кредит, я віддала гроші підприємцю. Це було 26 липня 2014 року. Вже у вересні я звернулася у міліцію, тому що нових вікон так і не встановили», — розповідає обставини справи Марія.

Як виявилося у міліції, окрім Марії, фірма Ольги Зайцевої зібрала гроші мінімум ще з 21 однієї людини. Дехто віддав за нові вікна 1 100 грн, а хтось — 11 000 грн.

«Я думаю, що жертв у цій справі набагато більше, але не всі подали заяву до міліції», — вважає потерпіла.

5 вересня 2014 року співробітники Павлоградського міськвідділу міліції відкрили кримінальне провадження за ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Вже 27 листопада слідчий закрив кримінальне провадження у зв’язку з відсутністю кримінального правопорушення.

«Між потерпілими та ФОП «Зайцева» були укладені цивільні договори. Даний факт не містить складу кримінального правопорушення, а, отже, підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства», — сказано у постанові про закриття кримінального провадження.

Зі слів потерпілої, адвокат підприємця Ольги Зайцевої пояснював слідчим, що завод, на якому підприємець замовляла вікна, знаходиться у зоні проведення АТО. Начебто підприємець перерахували кошти на рахунок заводу, а він зупинився, тому підприємець не може ані встановити вікна, ані повернути гроші.

«Слідчий навіть не зв’язалася із заводом, щоб перевірити, чи справді він закрився та коли це сталося», — обурюється Марія. Вона та ще 21 потерпілий подали заяву до суду, щоб поновити кримінальне провадження.

 

«Судом встановлено, що під час досудового розслідування була допитана тільки Зайцева О. І., яка пояснила, що вона не виконала замовлення в строк, оскільки її контрагенти знаходяться в зоні бойових дій. Однак слідчим не було зібрано доказів та не перевірено інформацію, в якому режимі працює завод, коли саме завод перестав працювати та чи працює покупець Зайцева О. І. зі вказаним заводом. Крім того, не перевірено, чи направлялися Зайцевою О. І. повідомлення клієнтам про неможливість виконання замовлення. Закриваючи кримінальне провадження, слідчим не було взято до уваги той факт, що по справі існує 21 потерпілих, тобто вона продовжувала брати гроші та не мала на меті повертати їх», — сказано в ухвалі Павлоградського міськрайонного суду, підписаній його головою Наталією Самоткан.

Зараз кримінальне провадження поновили. Розслідування веде новий слідчий.

Ольга Зайцева, як відомо зі слів її адвоката, у Павлограді не знаходиться — вона лежить у пологому будинку м. Харкова.

«Люди залишилися зі старими вікнами та кредитами, а шахраї просто зникли. Для мене 7 тис. грн — це велика сума. Серед жертв шахраїв є навіть 80-річна бабуся, яка готівкою віддала 8 тис. грн… Минув вже майже рік, а свої гроші ми досі не отримали», — з розпачем констатує Марія.