Справа павлоградського «стрілка» добігає кінця — розпочалися судові дебати

123

Сьогодні у Павлоградському міськрайонному суді розглядалася справа, яка стосується стрілянини біля ТЦ «Гулівер» у жовтні 2014 року. Нагадаємо, внаслідок конфлікту між двома чоловіками один з став інвалідом ІІ групи та дивом залишився живий, іншому загрожує до 15 років тюрми.

Через 8 місяців опісля злочину вдалося завершити судовий розгляд справи: були вислухані версії подій обвинуваченого і потерпілого, заслухані результати психилогічних, психіатричних, генетичних, балістичних експертиз, опитані свідки. Сьогодні у залі суду відбувалося Skype-включення із Жовтневого районного суду м. Дніпропетровськ — експерт Ольга Іванішина більш докладно пояснювала результати генетичної експертизи. За її словами, на пістолеті «Zoraki», з якого стріляли у потерпілого, виявлені сліди ДНК багатьох людей, але найбільше алелей (форм генів) вказує на те, що пістолет побував у руках обвинуваченого.

Читайте за темою: Суд у справі «Стрілка». Версії подій від потерпілого та обвинуваченого

Читайте за темою: Суд над павлоградським «стрілком» знову відклали

Сторона обвинувачення клопотала про проведення додаткової балістичної експертизи — колегія суддів на чолі з Олександром Щербиною відмовила. Зате колегія задовольнила клопотання прокурора про продовження тримання під вартою обвинувачуваного ще на 60 діб.

Судовий розгляд справи завершено і суд приступив до судових дебатів. З промовою перед судом виступив прокурор Є. Боргун:

«Обвинувачуваний Ю. свою провину не визнав, хоча його винуватість підтверджується показами потерпілих, свідків, експертів та матеріалами кримінального провадження. Прошу визнати винуватим Ю. та призначити йому покарання у вигляді 10 років позбавлення волі».

Своє слово сказала і дружина потерпілого Ш.:

«Ю. в один момент зламав кілька життів, але більш за все постраждав мій чоловік. Зі здорової людини, яка не пила, не палила, він перетворився на інваліда ІІ групи. Йому було зроблено 3 операції. Після першого курсу реабілітації запланована чергова операція на головному мозку. За прогнозами лікарів, реабілітація має тривати мінімум 5-6 років».

Обвинувачуваний та його адвокат виявилися неготовими до судових дебатів, тому колегія суддів оголосила перерву до 16 липня.

«Один з членів колегії відбуває у відпустку, буде виїздити за межі міста, тому ми змушені оголосити перерву. Ми зобов’язані дати стороні обвинувачення право на захист, інакше рішення суду може бути оскаржене», — підсумував головуючий суддя Олександр Щербина

Довідка:

Судові дебати — це частина судового розгляду, в якій особи, які беруть участь у справі, у своїх промовах підводять підсумки своїх пояснень, дають оцінку дослідженим доказам, наводять власну точку зору щодо того, яким повинен бути результат розгляду та вирішення справи.