За 4 роки компанія ДТЕК направила $63 млн на поліпшення безпеки гірників

191

Більше половини всіх шахт ДТЕК вважаються небезпечними за рівнем вмісту метану. За 2011-2014 роки ДТЕК інвестував у заходи з вентиляції та дегазації гірничих виробок у своїх шахтах $63 млн. Про це повідомляє прес-служба компанії.

У рудничної атмосфері (так називається повітря в гірничих виробках) міститься метан — горючий газ, що виділяється з видобутого вугілля і породи. Чим інтенсивніше йде видобуток вугілля, тим більше виділяється метану. Якщо концентрація цього газу в рудничної атмосфері досягає 5-16%, може статися вибух. Тому контроль і підтримка допустимого рівня метану у всій мережі гірничих виробок — головна умова для безпеки життя шахтарів. На шахтах для цього застосовують вентиляцію (в обов’язковому порядку) і дегазацію (якщо рівень метану настільки високий, що однією вентиляції недостатньо).

Шахти ДТЕК з року в рік нарощують видобуток вугілля, особливо інтенсивно це відбувається на підприємствах Павлоградвугілля, де за останні 10 років обсяг видобутку був збільшений майже вдвічі (до 19 млн. т на рік). Як наслідок — газовість шахт підвищується. З 10 шахт, що входять до складу ДТЕК Павлоградвугілля, 5 є надкатегорійні по виділенню метану.

У компанії розроблена довгострокова стратегія безперервного розвитку виробництва і модернізації фонду технологічного обладнання на підприємствах. Особлива увага приділяється оновленню та технічного переоснащення обладнання, яке забезпечує стійке провітрювання шахти і ефективну дегазацію джерел газовиділення: від його справності і безперебійної роботи залежить безпека шахтарів.

З 2011 по 2014 роки ДТЕК направив на проекти з вентиляції та дегазації гірничих виробок шахт 63 млн доларів. Наприклад, на надкатегорійні за змістом метану шахті імені Героїв Космосу однойменного шахтоуправління в 2011 році ДТЕК замінив обидва вентилятора головного провітрювання; інвестиції склали $9,5 млн.

«Безпека — завдання номер один для ДТЕК, і компанія на ділі це доводить. Стара вентиляційна установка шахти ім. Героїв Космосу після 40 років експлуатації повністю вичерпала свій ресурс і вже не могла на належному рівні виконувати свою функцію. Два нових вентилятора дозволяють забезпечити необхідний обсяг чистого повітря для провітрювання більше 90 км гірничих виробок зі складними гірничо-геологічними умовами, — розповів начальник дільниці вентиляції і техніки безпеки ДТЕК ШУ ім. Героїв Космосу Олексій Горбачов.

.

На шахті Західно-Донбаська (ДТЕК ШУ Тернівське) дегазація застосовується з 1979 року. А на блоці шахти нова дегазаційна станція введена в експлуатацію з 2004 року. Система дегазації шахти складається з двох вакуум-насосних станцій (відкачує метан із гірських виробок), дегазаційних свердловин (відведення метану від джерел метановиділення в газопровід) і газопроводів, відвідних газ від дегазаційних свердловин на вакуум-насосні станції. Станція обладнана апаратурою контролю і управління. Дегазаційні свердловини буряться безпосередньо з гірничих виробок спеціальними буровими верстатами.

.

«Будь-яка шахта — це небезпечне виробництво, але у нас вміст метану в пластах часом досягає дуже високого рівня. Щоб дозволити шахтарям працювати в таких умовах, потрібно забезпечити не тільки ідеальну вентиляцію, а й дегазацію вугілля. Тому ДТЕК постійно інвестує в дегазацію і вентиляцію. За останні 2 роки сума інвестицій по ДТЕК ШУ Тернівське (шахти Західно-Донбаська і Самарська) склала $1,9 млн», — прокоментував начальник дільниці дегазації ДТЕК ШУ Тернівське Юрій Гордійчук.

Аналогічним чином безпека забезпечується на всіх вугільних підприємствах ДТЕК. З 31 шахти, що входить до складу компанії, 17 шахт вважаються небезпечними за рівнем вмісту метану.

За період з 2006 по 2014 рр. витрати ДТЕК в охорону праці та промислову безпеку на всіх вугільних підприємствах компанії склали $412 млн. У результаті за цей період рівень травматизму на шахтах ДТЕК скоротився на 69%: з 1854 до 583 випадків.

загружено (2)

Нова вентиляційна установка на шахті ім. Героїв Космосу