З 1 липня пиво стає алкогольним напоєм

136

З 1 липня 2015 року пиво можна буде продавати лише за наявності ліцензії. Підприємці будуть сплачувати 5% від суми реалізованого підакцизного товару.

Ліцензії будуть коштувати підприємцям 8000 грн у місті та 500 грн на селі за кожний електронний контрольно-касовий апарат або книгу обліку розрахункових операцій.

Якщо у підприємця вже є ліцензії на  продаж алкоголю, отримувати окрему ліцензію для торгівлі пивом не потрібно.

Заяву на отримання ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та/або тютюновими виробами необхідно подати до Головного управління ДФС у Дніпропетровській області або до Центру обслуговування платників за місцем торгівлі.

«Пиво поступово дорожчає вже майже рік. З початку 2015 року ціни піднімалися 2 рази і загалом зросли на 5-7% (це стосується вітчизняного пива). Деякі дорогі сорти імпортного пива зникли з прилавків взагалі. Дорожчає не тільки пиво, а і пивні закуски», — прокоментував Павлоград.dp.ua Володимир, продавець-консультант крупної мережі розливного пива.

За найоптимістичнішими прогнозами, у зв’язку з появою ліцензій на торгівлю пива, його виробництво впаде мінімум на 10 %. Неминуче також дорожчання пива, але поки що експерти не беруться називати конкретних цифр, повідомляє beercomments.com.ua. Наприклад, продавці цигарок вартість акцизу додали до вартості продукції, можна очікувати, що так відбудеться і з пивом.

Факт:

Пиво — третій за популярністю напій у світі (після води і чаю). Найдешевше пиво варять у Вєтнамі ($0,15за 0,5 л). Найдорожче пиво називається «SAPPORO’S SPACE BARLEY» і коштує $110 за пляшку. Ячмінь для нього вирощували на борту космічного модуля «Зірка».